Hírek : Bereczki Zoltán menüje |
Bereczki Zoltán menüje
2014.12.11. 17:21
Libanyakleves csigatésztával, libacomb párolt káposztával és rozmaringos burgonyával, Orsolya szelet
LIBANYAKLEVES CSIGATÉSZTÁVAL

2 libanyak
4 sárgarépa
3 fehérrépa
1 zeller
fél karalábé
kis darab káposzta és karfiol
1 paprika
1 hagyma
cikk fokhagyma
5 szem feketebors
kicsi darab gyömbér
zeller és petrezselyem levél
tészta
A libanyakakat megmossuk, és tetszőleges méretűre daraboljuk, majd hideg vízben főni tesszük. Ha felforrt, leszedjük, és a lángot lehúzzuk, hogy a leves csak épp gyöngyözve főjön. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és hasábokra vágjuk, majd amikor a hús félpuha, beletesszük a levesbe. Sóval, szemesborssal, kevés gyömbérrel ízesítjük. Hozzáadjuk a csokorba kötött zöld leveleket is. Ha a hús és a zöldségek megfőttek, a lángot elzárjuk, a levest kicsit ülepedni hagyjuk, majd leszűrjük. A húst és a zöldséget tálalásig meleg helyen tartjuk. A csigatésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A levest a tésztával, a csontos hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
LIBACOMB PÁROLT KÁPOSZTÁVAL ÉS ROZMARINGOS BURGONYÁVAL

4 db libacomb
2 fej vöröshagyma feldarabolva
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
só, őrölt feketebors
morzsolt majoránna
Káposzta:
1 kg lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
kb. 3-4 evőkanál olvasztott libazsír vagy étolaj
kb. 1 bő evőkanál cukor
kb. 2 evőkanál 10 %-os ecet
kb. 1 teáskanál egész kömény
őrölt bors
só
Burgonya:
1 kg krumpli hámozva, darabolva
só, őrölt bors
rozmaring
kb. 3 evőkanál olvasztott libazsír

A combokat tisztítás után megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, majd bedörzsöljük sóval. Majoránnával és borssal csak a húsos részét fűszerezzük. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük.
A főzésnél olyan edényt használjunk, amely a tűzhely felső részén a pároláshoz, valamint a sütőben való sütéshez is alkalmas. A szélekről levágott felesleges zsiradékot kisütjük, benne a combokat pár perc alatt körben megkapatjuk. Közé tesszük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, aláöntjük a bort, és lassan, fedő alatt, saját levében, bőrével felfelé párolom kb. 1,5-2 órát, ameddig a hús megpuhul és a leve nagyja is elfő, majd 220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt piros ropogósra sütjük. A sütés közben saját levével többször meglocsoljuk. A párolt káposztához, a káposztát elfelezzük, torzsáját kivágjuk, és vékony szálakra szeleteljük. Lesózzuk, összekeverjük, kb. 20 percig pihentetjük. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizáljuk, a hagymát megdinszteljük benne és a köményt is megfuttatjuk rajta. Beleforgatom a káposztát, meglocsolom ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpároljuk. Párolás közben többször villával átforgatjuk, vigyázva, hogy a káposztaszálak ne törjenek. (A párolás végére a káposzta alján folyadéknak nem szabad maradnia és enyhén pikáns ízű legyen ízlés szerint.) A darabolt krumplit sós vízben 10 percig főzzük, leszűrjük. Sütőedényben libazsírral, borssal, rozmaringgal összeforgatjuk, 230 fokos forró sütőben, néha átkevergetve ropogósra megsütjük.
Tálalásnál a sült libacomb mellé a párolt káposztát és a pirított burgonyát kínáljuk.
ORSOLYA SZELET

1 doboz mascarpone sajt
25-30 dkg babapiskóta
2 kis pohár joghurt
5 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja és leve
1 csomag zselatin /25g/
6 evőkanál porcukor
0,5-1 dl tokaji aszú
A babapiskótákat beleszabjuk egy tál aljára és oldalába körbe és megfürdetjük az aszúban. A sajtot 1 csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a citrom levével kikeverjük. A nagyon hideg habtejszínt felverjük, és a végén 1 evőkanál porcukorral tovább habosítjuk. A kevert sajthoz lazán belekeverjük a tejszínt. Az így elkészített krémünket belesimítjuk a piskótával kirakott tortaformába. Megszórjuk eperrel. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 2-3 órára.
2014.12.10.
Forrás. TV2.hu
|