Storyonline.hu 2011.06.29.
2011.06.30. 13:24
"Nekem a gazpacho ízlett leginkább"
A színész és családja imádja Spanyolországot, s ebben nem csupán az Ibériai-félsziget természeti szépségeinek, hanem az ottani feledhetetlen ízeknek is nagy szerepük van.
Bereczki Zoltán, a Megasztár zsűritagja a BEST magazinnak mesélte spanyolországi kulináris élményiről: "Amikor betértünk egy étterembe, általában a szakácsnő aznapi menüjét egy papírcetlire írták fel. Ha ezt végigettük, biztos jóllaktunk. Az ételeket nem nagy adagokban eszik, sok fogást szolgálnak fel, mindegyikből egy keveset, így mindent megkóstolhattunk. Ami viszont leginkább magával ragadott ebben az országban, hogy az evés egy közös tevékenység: sehol sem láttunk egyedül üldögélő embereket. Ilyenkor összejön a család, a barátok, és jól érzik magukat. No persze a terítőn található ?társaság? sem utolsó, nekem például a hagyományos spanyol leves, a főzés nélkül készülő, jéghideg gazpacho ízlett leginkább."

Hozzávalók 4 személyre: 7 paradicsom, 1 uborka, 4 zöld húsú paprika, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 ek. ecet, 1 ek. vágott petrezselyem, 1 ek. vágott zellerlevél.
Elkészítése: A paradicsomokat, az uborkát meghámozzuk, a paprikát kimagozzuk, mindegyiket kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felkarikázzuk. A kockákra vágott zöldségekből félreteszünk 4 evőkanálnyit, a többi zöldséget mixerben péppé zúzzuk. A pépet összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel, a zellerrel, sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a félretett zöldségkockákat, és tányérokba szedve, esetleg jégkockákkal tálaljuk.
Előkészületek: 15 perc Elkészítés: 20 perc

Tudtad? A paradicsom az egyik legfontosabb zöldség étrendünkben, mivel gazdag C- és B-vitaminban, illetve A-provitaminban. A benne található ásványi anyagok (nátrium, magnézium, foszfor) helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt. A petrezselyem igazi házi orvosság, ugyanis a benne található nagy mennyiségű kálium vizelethajtó hatású, serkenti a veseműködést, így fogyasztásával megelőzhető a vesekő vagy -homok kialakulása.
A linkért ahonnan a cikk származik köszönet a kariya94.mindenkilapja.hu és a Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán Rajongói Oldala szerkesztőinek.
|